Velika nagrada 14. Bijenala akvarela Nori Mesaroš za rad „Objects, landscapes, people” (5)

Zrenjanin - 14. Bijenala akvarela

Kao što smo pisali u prethodnim delovima feljtona, Bijenale akvarela u Zrenjaninu, u organizaciji Savremene galerije Zrenjanin, pokrenuto je 1991. sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva.

Organizovanje Bijenala akvarela bilo je logičan nastavak akvarelističkih susreta u Umetničkoj koloniji Ečka započetih osamdesetih godina prošlog veka.

Ove godine Bijenale akvarela je održano po 14. put. Pošto svojim konceptom konstantno pokušava da pruži kvalitetne i sadržajne izložbe, koje daju doprinos savremenoj vizuelnoj umetnosti, ove godine je, osim u izložbenom salonu Savremene galerije Zrenjanin, izložba organizovana i u javnom prostoru grada. Upriličena je na Trgu slobode, u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića i u haustorima koji povezuju ovu ulicu sa Gimnazijskom.

-Ove lokacije su izabrane kao mesta na kojima je najveća mogućnost da se naši sugrađani susretnu sa delima savremene umetnosti – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

Inače, Savremena galerija Zrenjanin je dodelila Veliku nagradu 14. Bijenala akvarela Nori Mesaroš za rad „Objects, landscapes, people” (grafit i ugalj na papiru). Jednoglasnu odluku, nakon pregledanja svih radova koji su predviđeni za izložbu, donele su više kustoskinje Savremene galerije Zrenjanin Sunčica Lambić Fenjčev i Slavica Popov.

S obzirom na to da je nagrada otkupne prirode nagrađeni rad ulazi u zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

-Rad „Objects, landscapes, people” predstavlja seriju crteža koja preispituje privatan prostor, enterijer i okruženje porodične kuće u kojoj je umetnica odrasla. Prema rečima Nore Mesaroš, ona u ovim radovima, polazeći od sopstvenih iskustava, postavlja pitanja vezana za ljudsku egzistenciju u jednom okruženju koje se ubrzano menja. Istražuje granicu između realnog i imaginarnog, sa ciljem da ih dekonstruiše, a zatim ukomponuje njihove segmente u nove stvarnosti – ističe Lambić Fenjčev.

Nora Mesaroš (Zrenjanin, 1990) osnovne akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao DAAD stipendista, od 2015. do 2017. pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Drezdenu, Nemačka.

Realizovala je nekoliko samostalnih izložbi, a izlagala je i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Osvojila je i nekoliko nagrada.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022