Otvoren 13. Stripolis – festival stripa – Kulturni centar Zrenjanin od 15-17.09.2022.

Zrenjanin – Stripolis

Podelite vest

Na ovogodišnjem festivalu stripa STRIPOLIS koji se održava od 15. do 17.09. u Kulturnom centru Zrenjanina desiće se niz zanimljivih događaja vezanih za ovaj medij a već sinoć na prvoj večeri užuvali smo u spektakularnom otvaranju uz džinovskog robota, lasere, muziku,  kosplejere i mnoge druge atrakcije.

stripolis zrenjanin 2022 009
13. Stripolis – festival stripa
stripolis zrenjanin 2022 012
13. Stripolis – festival stripa

Crtači stripa će publici po želji crtati njihove omiljene junake, izdavači će prodavati svoja najnovija izdanja uz festivalske popuste, a biće mesta i za figurice strip junaka, likova iz serija i filmova…

Povodom ovogodišnjeg „Stripolisa“ Branko Đukić, autor projekta i urednik istoimenog časopisa je rekao:

“Posle ovoliko godina mogu da kažem da sam zadovoljan što se po 13. put održao “Stripolis” tako da, kad smo počinjali nismo uopšte razmišljali da li će to uspeti ili ne, jednostavno smo zrenjanincima hteli da predstavimo neke strip crtače i da vidimo koliko ima zainteresovanih ljudi, i naravno iz godine u godinu publike je bilo sve više i više i to je razlog zašto ovaj festival opstaje a moram da kažem da me je još nešto vezalo za ovaj prostor, naime 1981 godine kada sam ja bio klinac-osnovac ovde je napravljena prva izložba stripa gde sam i ja učestvovao i od onda sam bio svugde po svetu i svašta radio ali vrlo rado volim da se vratim na ovo mesto i da baš ovde napravimo taj festival da to vreme nekako povežemo koliko je to moguće.

Bitno je reći da izdajemo časopis koji je sada izašao po četrnaesti put gde pokušavamo da napravimo takav izbor stripova u kojima autori imaju pristup onako umetnički i koji su prilično likovno jaki i to je jedna od retkih pojava sad već i u svetu da postoji časopis gde su obajvljivani kratki stripovi kad se u svetu sve više ide na duge forme na 50,60 pa čak i 200 srana a ovde autori nacrtaju možda jedan ili dva stripa u životu ali to izgleda genijalno i sjajno i to mi je nekako najdraže”, zaključio je Branko.

Neposredno pre otvaranja, Vladimir Đurić, pomoćnik direktora-rukovodilac programske službe Kulturnog centra Zrenjanina je za novinare rekao:

“Kulturni centar Zrenjanina važi za ustanovu koja je otvorena za sve koji imaju dobre ideje i tako je pre nekih 15 godina Branko Đukić došao na ideju da objavimo zrenjaninski strip almanah jer Zrenjanin je u to vreme već iamo dosta strip crtača, mi smo prikupili stripove koje su objavili autori iz Zrenjanina i tako objavili prvi zrenjaninski strip “Almanah”.

Shvatili smo da ideja nije loša pa smo već od sledeće godine počeli da stvaramo strip časopis internacionalnog karaktera i evo posle 14 godina možemo sa ponosom da izjavimo da je jako veliki broj autora iz inostranstva i iz zemlje sa svih kontinenata objavilo svoje stripove i ono što nas časopis karakteriše i odvaja od sličnih strip časopisa jeste da on ima neku umetničku notu a mi želimo na čelu sa Brankom Đukićem koji je glavni i odgovorni urednik, da ukažemo na spoj između umetnosti i stripa.

Potrudićemo se da ovaj, jedan od najznačajnih naših projekata koji realizujemo svake godine nastavimo i dalje, rekao je Vladimir Đurić iz Kulturong centra Zrenjanina.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px