Obeleženo 103 godine od osnivanja Srpskog narodnog odbora

Zrenjanin - Srpski narodni odbor

U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice danas je tradicionalno obeležen dan osnivanja Srpskog narodnog odbora, formiranog 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo na prostoru Vojvodine, tada još uvek na teritoriji Austrougarske monarhije.

103 godine sno zrenjanin 016
103 godine SNO Veliki Bečkerek

Srpski narodni odbor u Velikom Bečekereku imao je zahvalnu misiju i odgovoran zadatak da pripremi dolazak oslobodilačke srpske vojske i preuzme vlast u gradu po okončanju Prvog svetskog rata, ali su njegovi istaknuti članovi, naši najumniji sugrađani u to vreme, imali i širu istorijsku ulogu, ne samo u poslednjim danima rata, već i u događajima koji su potom usledili, sve do prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

103 godine sno zrenjanin 005
103 godine SNO Veliki Bečkerek
103 godine sno zrenjanin 010
103 godine SNO Veliki Bečkerek
103 godine sno zrenjanin 011
103 godine SNO Veliki Bečkerek
103 godine sno zrenjanin 023
103 godine SNO Veliki Bečkerek

Obeležavajući ovaj značajan datum, danas su se okupili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, nekoliko udruženja građana, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, koji su prisustvovali svečanosti na mestu gde je održana osnivačka sednica Srpskog narodnog odbora – pred zgradom Srpske pravoslavne crkvene opštine.

103 godine sno zrenjanin 027
103 godine SNO Veliki Bečkerek
103 godine sno zrenjanin 037
103 godine SNO Veliki Bečkerek

Nakon svečane liturgije u hramu, položeni su venci na spomen-ploče osnivačima Srpskog narodnog odbora i dr Slavku Županskom, vođi narodnog pokreta Srba u to vreme i jednom od osnivača Srpskog narodnog odbora.

Himnu Republike Srbije izvela je Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

103 godine sno zrenjanin 048
103 godine SNO Veliki Bečkerek, Milica Dosković

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *