Do sad urađeno preko 1000 skrining pregleda u Opštoj bolnici Zrenjanin

Zrenjanin – Opšta bolnica

Podelite vest

Direktor Opšte bolnice Zrenjanin, dr Igor Kitaresku, je na konferenciji za medije predstavio zainteresovanost građana za skrining preglede u kojima je učestvovala Bolnica.

„Krajem marta  ove godine je došlo do kvara jedinog mamografa koji poseduje Srednjobanatski okrug. Kako je ovlašćeni serviser konstatovao da popravka ne može da obezbedi njegovo normalno funkcionisanje, u dogovoru sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo, Doc.dr Zoranom Gojkovićem, je odlučeno da se kupi novi digitalni mamograf, koji bi trebalo da stigne do kraja godine.

Potrudili smo se da u tom periodu obezbedimo sugrađankama preglede u okviru skrininga, iako je za organizaciju skrininga odgovoran Dom zdravlja“ istakao je dr Kitaresku.

Mobilni mamograf čijim radom rukovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ uz podršku Ministartva zdravlja, je od 06.06.2022. do 15.07.2022. godine u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin, gde se vrši organizovani skrining raka dojke na teritoriji opštine Zrenjanin, za sve zainteresovane žene starosti od 45 do 69 godina koje se već ne leče od raka dojke i koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju, kao i za žene posle 40-te godine starosti, koje u porodici u krvnom srodstvu imaju obolele od karcinoma dojke.

Dr Kitaresku je izneo statistiku: „Do danas (12.07.2022.) je obavljeno 1026 pregleda, a imamo zakazano još 80.  Skinute su sve žene sa liste čekanja, koju zakazuje Dom zdravlja. Za mesec i po dana ćemo uraditi oko 1100 pregleda, što je broj koji se uradi na šestomesečnom nivou. Od prvih 200 pregledanih žena, 10% je upućeno na dodatnu dijagnostiku.

Načelno imamo dogovor sa direktorkom Batuta, Prof dr Vericom Jovanović, ukoliko je potrebno da Pokretni mamograf dođe još jednom septembra ili oktobra“.

igor kitaresku bolnica
Direktor Opšte bolnice Zrenjanin, dr Igor Kitaresku

Inače, na bolničkom mamografu, kada redovno radi, se prosečno obavi oko 150skrining mamografija i oko 50 dijagnostičkih mamografija na mesečnom nivou.

Podsećamo sugrađane de je u Opštoj bolnici Zrenjanin u toku skrining aneurizme abdominalne aorte. Na preglede se mogu javiti pušači stariji od 65 godina (muškarci i žene), jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje.

ZAKAZIVANjE SE VRŠI SVAKOG RADNOG DANA OD 8 DO 12 ČASOVA NA BR.TEL: 023/513-328

Skrining će trajati tri meseca; juni, juli, avgust, po potrebi i duže, na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice Zrenjanin.Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Do sada je urađeno 60 ovih pregleda.

U Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” Zrenjanin su 24. maja 2022. godine bili organizovani pregledi za pacijente sa psorijazom – bez uputa i besplatno. Pored lekara zrenjaninske bolnice dr Gordane Đurić, dr Dragane Dujin Bajat i dr Matild Čeke, preglede je vršila i Prof.dr Zorica Gajinov iz Kliničkog centra Vojvodine.

Zainteresovanost građana je bila velika. Oni koji iz nekog razloga nisu uspeli da obave ovaj pregled, to mogu učiniti svakodnevno uz uput izabranog lekara. Većinom su se javljali pacijenti oboleli od psorijaze koji su se godinama lečili sami, bez stručnog nadzora. Na pregledu im je zakazan kontrolni termin, tako da će nastaviti adekvatno lečenje uz stručni nadzor, a 50% njih je za sistemsku terapiju.

Kampanja Euromelanom je održana 13.06.2022.godine širom Srbije. Opšta bolnica Zrenjanin se odazvala i učestvovala kao uvek do sada. Slogan ovogodišnje kampanje: „Rak kože: nije do godina, već do UV zračenja“. Zainteresovanost je uvek velika za ove preglede. Svi koji nisu uspeli tog dana da se pregledaju, to mogu učiniti svakodnevno, uz uput.

Direktor je dodao: „Ovim sam hteo da vas upoznam da pored svih obaveza koje Opšta bolnica Zrenjanin ima u pružanju sekundarne zdravstvene zaštite, trudimo se da radimo i na prevenciji kroz ove skrininge kojima se uvek odazivamo“.

Pored hitnih stanja, prioritetnih uputa i hitnog zbrinjavanja na stacionarnom lečenju, u Bolnici se rade elektivni pregledi kroz Odeljenje specijalističko konsultativnih pregleda. Rade se kontrolni i prvi pregledi. U periodu od janura do juna 2022. godine je u zrenjaninskoj bolnici izvršeno112.223 ambulantnih pregleda, što je u proseku 18.704 pregleda mesečno, od toga je u Specijalističkoj poliklinici izvršen 51.851 pregled, prosečno 8.641 pregled mesečno.

Zrenjaninska bolnica ide napred sa brojem novih edukovanih ljudi, do sada nismo nikada imali ovoliko lekara na specijalizaciji. Očekujemo da već sledeće nedelje  11 najbonjih dipolmaca koji su dobili posao na odrećeno, budu primljeni za stalno.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px