Izložba povodom 100 godina košarke u Srbiji postavljena na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu

Zrenjanin - 100 godina košarke u Srbiji

U prisustvu predstavnika Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanin, Sportskog saveza grada i gradskih košarkaških klubova, na zrenjaninskom Trgu dr Zorana Đinđića postavljena je danas jedinstvena izložba pod nazivom „100 godina košarke u Srbiji“, posvećena periodu od 1923. godine, kada je prva košarkaška lopta prošla kroz obruč u našoj zemlji, sve do danas. U svom karavanu kroz Srbiju, izložba je stigla i do Zrenjanina, grada koji je zlatnim slovima upisan u istoriju srpske košarke i koji je dao izuzetan doprinos razvoju košarke na ovim prostorima i njenom usponu ka najvišim dometima i svetskim visinama.

Izložba obuhvata velik broj retkih i vrednih predmeta, košarkaških rekvizita, lične opreme i trofeja naših čuvenih igrača i trenera, dresova, majica, patika, trenerki, lopti, medalja, zapisnika i mnoštvo fotografija koje svedoče o najvećim uspesima srpske košarke, a predstavljene su na šest velikih panoa.

Izloženi su lični predmeti i oprema Bore Stankovića, Ranka Žeravice, zapisnik sa prve utakmice naše reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u Argentini, 1950. godine, pehar svetskih juniorskih šampiona iz Bormia, 1987. godine, lopta i patike u kojima se košarka igrala pre više decenija, itd.

U sportskom Zrenjaninu košarka zauzima posebno mesto, a pojedini igrači i rezultati koje su postigli, ostaju upamćeni ne samo u lokalnim i nacionalnim okvirima, već i u istoriji svetske košarke. Zrenjanin je do danas jedini grad u Srbiji koji je, osim Beograda, imao državnog prvaka u košarci, čuvenu ekipu „Proletera“ iz 1956. godine. Prva petorka „Proletera“ tada je bila i petorka reprezentacije Jugoslavije, a njen kapiten Vilmoš Loci prvi je naš sportista sa odigranih stotinu utakmica u državnom timu. Legendarni Dejan Bodiroga jedan je od naših najboljih košarkaša svih vremena, a uz njega mnogi Zrenjaninci s ponosom su nosili dres nacionalnog tima, sve do poslednjih Dejana Davidovca u seniorskoj i Marka Šarenca, u juniorskoj selekciji Srbije.

izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022