“INTERVENTNA” na nebu! Kada kreće par dežurnih lovaca sa najbližeg vojnog aerodroma?

Zanimljive priče sa vojnog aerodroma

Tokom nedavno održanog prikaza sposobnosti Vojske Srbije “Granit 2023”, gradjanstvo je imalo priliku da vidi simulaciju bliske manevarske borbe u vazduhu modernizovanih Migova 29. Ovaj mali deo programa uglavnom je propraćen pohvalama ali se u jednom delu gradjanstva čuo i stav “ma s kim ćemo mi ikada više ratovati pa nam trebaju lovci, samo se troše pare”. Uprkos razumljivoj gorčini našeg čoveka nakon decenija mučnog življenja usled ratova, sankcija, bombardovanja i sporog ekonomskog oporavka, treba znati da je potreba za jednom lovačkom eskadrilom u sastavu našeg Ratnog Vazduhoplovstva realna i opravdana, a može se reći i obavezna. Pa da pojasnimo.

vojni avion 1
foto: unsplash.com

Nebeska policija

Kada primetite vozilo interventne patrole MUP-a kako juri sa uključenim sirenama i rotacionim svetlima, odmah je jasno da je negde ozbiljno narušen javni red i mir. Budite uvereni da i na nebu postoji “red i mir”, regulisan međunarodnim sporazumima i propisima državnih organa. Svako ko se kreće kontrolisanim vazdušnim prostorom jedne zemlje mora poštovati ustaljene norme “lepog ponašanja”, jer posledice suprotnog mogu biti katastrofalne. I eto, ono što je u vašem gradu plavo-beli džip sa rotacionim svetlima, na nebu je lovački avion.

Nebeski putevi i ulice

Manje letelice, sertifikovane za dnevno letenje pri dobroj vidljivosti, imaju privilegiju koju putnički avioni nemaju – nema zahteva za kompleksnim planom leta koji mora biti prijavljen nadležnima. Ostani nisko (ne preterano nisko), i nema problema. Za razliku od ovih mališana, putnički avion mora da se “uključi u saobraćaj”.

Plavetnilo iznad nas prošarano je nevidljivim putevima, ulicama i raskrsnicama kojima se može kretati samo po odobrenju i po strogo utvrđenim pravilima. Pre svega, mora biti izradjen plan leta koji se prijavljuje kontrolnim centrima kroz čije zone nadležnosti vodi ruta. Sama ruta je odabrana putanja delovima medjunarodno ustanovljenih koridora koji su sve opterećeniji saobraćajem tako da je neophodno da posada u kabini sprovede plan leta onako kako je usaglašeno sa operativnom centrom aviokompanije i kontrolom leta. To znači da nema napuštanja koridora bez ozbiljnog razloga i prethodnog odobrenja kontrole leta sa kojom je posada trenutno “na vezi”, a unapred izračunato vreme potrebno za preletanje odredjenih segmenata rute mora biti ispoštovano. Ono što je najbitnije – pilotska posada mora uvek biti na vezi sa kontrolom koja mora biti upućena u dešavanja na tom konkretnom letu. Ako posada u kabini “zaćuti” ili avion počne da menja visinu i skreće sa kursa a ni kontrola leta ni operativni centar aviokompanije ne mogu da stupe u kontakt sa pilotima – “kreće interventna”, i to u vidu dežurnog para lovaca sa najbližeg vojnog aerodroma.

vojni avion 2
foto: unsplash.com

“Nebeska interventna” u akciji

Po dobijanju informacije da letelica nenajavljeno ulazi u vazdušni prostor, leti na “sumnjiv” način ili je nemoguće stupiti u kontakt sa njom, podiže se dežurni par lovaca čiji je zadatak presretanje cilja i procena situacije. Po ustaljenom pravilu, vodja para prilazi putničkom avionu sa leve strane što bliže pilotskoj kabini (poziciji kapetana u putničkom avionu), dok pratilac ostaje iza, prateći obe letelice. Vodja para ima zadatak da identifikuje putnički avion i ostvari vizuelni kontakt sa pilotskom posadom. “Skretanje pažnje” na sebe, ukoliko ga posada još nije primetila, vrši se opreznim presecanjem putanje putničkog aviona nešto ispod njegove visine leta, mahanjem krilima (noću uključivanjem stroboskopskih svetala), a zadnja opcija je izbacivanje toplotnih mamaca uz agresivnije presecanje putanje putničkog aviona blago iznad njegovog prednjeg dela.

Ukoliko je pilotska posada u svesnom stanju, do sada je morala da shvati da “ima društvo” i da je pod pratnjom. Kapetan signalizira pratnji da je saglasan sa daljim postupkom nakon čega je dužan da prati kurs koji zauzme vodja para a vodi ka najbližem civilnom aerodromu ili vojnoj bazi, ukoliko pratnja ima sumnje u “dobre namere” presretnutog cilja. Naravno, ako je samo radio komunikacija zatajila a inače je sve u redu, vojni pilot prenosi informaciju svojoj komandi, pozdravlja civilne kolege u putničkom avionu i kreće nazad u bazu.

Mogući razlozi i sigurne posledice “nedostatka komunikacije”

U većini slučajeva, pilotska posada u putničkom avionu naprosto nije u svoj COMM radio unela odgovorajuću frekvenciju kontrolnog centra u čiju zonu ulazi. Takodje, usled trenutne preopterećenosti radom u kabini, piloti ponekad zaborave da “ukucaju” kod koji im je kontrola leta zadala u tzv. transponder, i tako ne mogu biti identifikovani u skladu sa propisima. Osim toga, ima slučajeva da tzv, prešerizacija kabine počne da otkazuje usled čega dolazi do hipoksije i omamljenosti pilota. Ovo su neki od razloga koji mogu dovesti do greške u komunikaciji i navigaciji što je više nego dovoljno da lovci budu podignuti a situacija proverena.

Ako je incident izazvan greškom pilota, “ribanje” od strane šefova je ozbiljno, novčane kazne su vrlo moguće  a nije ni retkost da oba pilota dobiju otkaz. Ovakvi propusti aviokompaniju koštaju mnogo jer država čiji su lovci izvršili presretanje upravno njoj ispostavlja račun za troškove neplaniranog leta svojih mlaznjaka.

Što se mora, mora se...

Svaka medjunarodno priznata država ima obavezu obezbedjivanja i zaštite sopstvenog vazdušnog prostora. Veoma mali broj, uglavnom manjih ili ekonomski nerazvijenih zemalja, ovu obavezu reguliše plaćanjem susedima da svojim lovcima čuvaju njihovo nebo. Po pravilu, ovo je jedna od dužnosti sopstvenog ratnog vazduhoplovstva, bez obzira na trenutnu opremljenost. Računica je jasna – na duge staze je mnogo isplativije održati i razviti sopstvenu borbenu avijaciju i uposliti prateću radnu snagu, kao i obrazovne i tehničke ustanove koje zajedno čine odbrambeni sistem jedne zemlje nego puniti tudji budžet kroz naizgled jeftiniji odbrambeni aranžman koji upošljava tudje borbene resurse.

I da zaključimo

Akcioni filmovi poput kultnog “Top Gana”, gde mlazni lovci jure jedan drugog po nebesima, dobrim delom su zaslužni za opšte prihvaćenu zabludu da te zastrašujuće borbene mašine služe samo za borbu u vazduhu i ratovanje. Naprotiv, oni su ponekada poslednja nada putnika i posade na civilnom letu u kome je nešto ozbiljno krenulo naopako da bezbedno slete i opet budu sa svojim najmilijima. Trebaju oni nama – i lovački avioni, i ljudi u njima i oko njih a dok ih budemo imali, znaćemo da smo bezbedni na našem parčetu neba. Mirne i ugodne letove Vam želim.

Piše za portal volimzrenjanin.com Goran Antonijević, FAA vazduhoplovni dispečer

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

[email-subscribers-form id="1"]

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px