Gradonačelnik: Od velike važnosti uvezati vinare sa teritorije našeg grada i pomoći im u plasmanu proizvoda

Zrenjanin - Dragić vina

Podeli vest:

Gradonačelnik Simo Salapura obišao je vinariju „Dragić vina“ i istakao da je od velike važnosti uvezati vinare sa teritorije našeg grada kako bi im se na taj način pomoglo u plasmanu proizvoda, ali i da ih treba uvrstiti i u turističku ponudu grada.

– Želeći da istaknemo prirodna bogatstva koja imamo posetili smo ovu vinariju, uz to, svedoci smo da je Festival vina koji organizujemo zajedno sa našom Turističkom organizacijom napravio veliki iskorak. Imamo veliki broj posetilaca i izlagača, ali ono što je bitno jeste da imamo i vinare na teritoriji našeg grada. Želja je da se povežemo sa njima i vidimo na koji način možemo da trasiramo, pomognemo i podržimo njihov razvojni put želeći da zaštitimo geografsko poreklo vina baš sa teritorije Banata – rekao je gradonačelnik. Ova poseta, naveo je, upravo je jedna u nizu akcija Grada Zrenjanina realizovanih u želji da se vinari pre svega promovišu, a zatim da se u narednom periodu na posebnom sastanku razgovaraju i uvežu.

Upravnik vinarije „Dragić vina“ Dražen Marković kazao je da je vinarija nastala 1985. godine u porodičnom vinogradu Mileta Dragića u kojima su razne sorte grožđa, i da je vremenom modernizovana. Uspela je da stvori kvalitetna i u svetu nagrađivana vina. Marković je rekao da su zahvaljujući subvencijama Pokrajine za vinare i proizvođače vina i piva uspeli da očuvaju i unaprede vinograde koji se prostiru na površini od 2,5 hektara. Kroz projekte i uz ta sredstva ulagali su i postavili protivgradne mreže, sledeće godine im je u cilju da obezbede i sisteme za navodnjavanje.

– Ova poseta gradonačelnika nam je od velikog značaja posebno što u našem reonu, u centralnom Banatu, imamo samo dve registrovane vinarije. Mi smo uspeli da se modernizujemo i trudimo se da svake godine poboljšamo i sam kvalitet vina, s tim da ulazimo u novitete proizvodnje kada je reč o obradi i proizvodnji grožđa, ali uz očuvanje vina – rekao je Marković.

U poseti vinariji bili su i Oliver Mitrović, zamenik predsednika Skupštine grada, Sanja Petrović, direktorka Turističke organizacije i Igor Luković, direktor i glavni i odgovorni urednik vinskog magazina „Vino i fino“.

Luković  je vinariju „Dragić vina“ posetio prvi put iako, kako je rekao, veoma dobro poznaje njihova vina, budući da je učestvovao u ocenjivanjima.

– Sada kada sam video kako sve ovo izgleda, potpuno sam siguran da oni moraju da budu lider i oni koji će prvi povući celu regiju u tom smislu jer ovo je put za izgradnju identiteta jedne regije i za razvoj jedne vinske i vinogradarske regije. Mi imamo naš banatski reon, još uvek nemamo reprezentativno udruženje jer nemamo dovoljno registrovanih vinarija. Vinarija „Dragić vina“ radi onako školski i pismeno, a njihovi vinogradi odlično izgledaju. Razmišljali su o tome kakve sorte bi na ovom terenu trebalo da zasade i uradili su to na dobar način. Proizvodnja izgleda kao u svakoj velikoj savremenoj i modernoj vinariji, ulažu i dalje u nju i to se na kraju vidi kroz njihove rezultate. Voleo bih da oni „porastu“ još malo i kvantitativno i kvalitativno – rekao je Luković i izrazio očekivanje da bi ova poseta mogla da bude inicijalna kapsula, budući da je neophodna i podrška lokalne samouprave, i input da i druge vinarije nastave ovim putem.

– Danas sam čuo da je u blizini podignuto još dva hektara vinograda za šta nisam znao i to su dobre vesti, dakle da se Banat vrati i svom vinu koje smo zaboravili da smo imali i da je bilo dobro – dodao je još Luković.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px