Tradicionalna manifestacija “Evropsko selo” održana u Zrenjaninu

Zrenjanin - Evropsko selo

Podeli vest:

“Evropsko selo”, tradicionalna manifestacija koja promoviše različitosti evropskih naroda, njihovu kulturno-istorijsku šarolikost, tradiciju i znamenitosti, održana je ove godine 11. put. Manifestacija pokrenuta od strane OŠ “Mladost” iz Tomaševca prvi put je održana 2012. godine (dva puta nije održana zbog pandemije – 2020, 2021), jedinstvena je u Srbiji i kao takva uvršena među manifestacije od značaja za Grad Zrenjanin.

Zbog loših vremenskih uslova, manifestacija je danas održana u sportskoj hali “Zvonimir Zvonko Vujin”, uz učešće 28 osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina koje su predstavile države članice EU, dok je OŠ “Mladost” Tomaševac predstavila samu Evropsku uniju. Manifestaciji su prisustvovali i gosti, predstavnici ambasada članica Evropske unije, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, kao i fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine.

Pre održavanja manifestacije, za goste je upriličen prijem u Gradskoj kući. Pozdravili su ih zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnice gradonačelnika Snežana Vučurević i Marija Damjanović i članovi Gradskog veća Saša Kandić i Slaviša Vlačić. 

“Evropsko selo”, promovišući različitost naroda i kultura zemalja članica EU,  doprinosi da učenici osnovnih škola bolje upoznaju te zemlje i njihove specifičnosti. Takođe, unapređuje saradnju osnovnih škola iz Zrenjanina sa pojedinim školama u zemljama članicama EU. Ranijih godina bilo je i primera organizovanih poseta škola ambasadama zemalja koje su te škole predstavljale na manifestaciji u našem gradu.

Osim predstavljanja država na štandovima u prostoru hale, održan je i prigodan kulturno-umetnički program, u okviru kog su se predstavili učenici iz 11 osnovnih škola.

Manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da škole sa teritorije Zrenjanina kroz “Evropsko selo” imaju priliku da uče o državama članicama Evropske unije, da se upoznaju s njihovim specifičnostima, a da je ono što karakteriše manifestaciju da svaki put jedna škola predstavlja drugu državu.

– Koliki je značaj ove manifestacije govore i činjenice da su i neki drugi gradovi u našoj zemlji počeli da je organizuju. Ali, zašto je Zrenjanin bio prvi u tome? Iz prostog razloga što na našoj teritoriji žive pripadnici preko 20 nacionalnih zajednica i Zrenjanin jeste jedna vrsta “Evrope u malom”. U gradu Zrenjaninu u službenoj upotrebi su četiri jezika, ali ono što je mnogo važnije je da tih više od 20 naroda i nacija žive u zajedništvu, u slozi, s ciljem da razvijaju sredinu u kojoj žive i to jeste Evropska unija, to jesu njene vrednosti i na to možemo biti ponosni – poručio je Santovac.

Zrenjanin je danas posetio i novopostavljeni ambasador Češke Republike u Srbiji Jan Bondi. Obraćajući se na srpskom jeziku, on je uputio pozdrave učesnicima i istakao da predstavljaju dobar primer za druge, koji se pripremaju za članstvo u Evropskoj uniji.

– Moja zemlja vas podržava i raduje se saradnji sa vama. Drago mi je što sam danas imao priliku da vas posetim i želim vam uspeh u radu – rekao je.

Učesnike “Evropskog sela”, pozdravio je i rukovodilac sektora za kulturu i medije ambasade Savezne Republike Nemačke Pavel Voronin.

– Vidimo da su evropske vrednosti i evropski put ovde “živi i zdravi”. Posebno nam je drago da se to zajedništvo sa Evropskom unijom ne promoviše samo u oblasti politike, trgovine i privrede, već i u oblasti kulture. Upravo ta činjenica da u ovom gradu žive pripadnici 20 nacionalnosti, sa četiri zvanična jezika je pokazatelj da je Zrenjaninu mesto u Evropskoj uniji, kao i Srbiji. Nemačka podržava Srbiju na ovom putu i želim vam svima puno uspeha i sve najbolje – kazao je predstavnik ambasade Nemačke u Srbiji.

Na otvaranju se obratila i Sena Marić, ispred Delegacije EU u Srbiji, koja je rekla da Zrenjaninci mogu biti ponosni na ovakvu manifestaciju.

– Mi izuzetno cenimo vašu inicijativu i činjenicu da je ova manifestacija potekla baš od vas, građana Zrenjanina i vaših škola. Posebnu zahvalnost iskazala bih upravo školi „Mladost“ iz Tomaševca, odakle je sve ovo poteklo. Evropska unija će nastaviti da podržava razvoj grada Zrenjanina, i da zahvaljujući upravo ovakvim manifestacijama, jača saradnju i sa osnovnim školama, učiteljima, nastavnicima i učenicima koji će, po završetku osnovne škole, imati više mogućnosti da se ostvaruju, kroz različite programe Evropske unije. Upamtite, Evropa je vaše selo, a vi ste budućnost Evrope – poručila je Marić.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px