Izložba Arhiva Jugoslavije o učešću srpskih olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama otvorena juče

Zrenjanin - Istorijski arhiv

Podeli vest:

Izložba Arhiva Jugoslavije “Od Antverpena do Seula – Učešće srpskih olimpijaca (Jugoslavija) na Letnjim olimpijskim igrama (1920-1988)” otvorena je juče u salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu. U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure, autora izložbe Dragana Teodosića i Marka Radovanovića i gostiju iz sfere sporta, izložbu je otvorio direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić.

Izložba je stigla u Zrenjanin nakon predstavljanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu, tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara i potom u Beogradu, a kako je istakao u svom obraćanju gradonačelnik Salapura, stigla je na pravo mesto – u Evropski grad sporta, koji je dao važan doprinos razvoju olimpijskog pokreta u našoj zemlji.

– Nešto što u ovoj tematskoj izložbi nije pomenuto, a što moramo da istaknemo, jeste uloga našeg sugrađanina dr Ferenca Kemenja u osnivanju modernog olimpijskog pokreta, zajedno s Pjerom de Kubertenom. Što se Zrenjaninaca tiče, jako je bitna i činjenica da od 1956. godine, od Melburna, do danas, Zrenjanin ima predstavnike na svakim olimpijskim igrama. Ukupno ih je bilo oko 70, što sportista, što sudija i sportskih radnika, a u naš grad stiglo je 25 medalja.

Rekao je i da neizostavni deo svakog razgovora o sportu čine i priče o sportskoj infrastrukturi, sportskim radnicima, o tome koliko je nekada bilo entuzijazma, volje i jake želje da se dosegnu sportske visine i postigu vrhunski rezultati. 

– Nažalost, kada to danas prenesemo i kroz bolje uslove i kroz veće finansiranje, ne vidimo taj žar koji je imao, na primer, jedan Momir Rnić, koji je ovde prisutan i koji predstavlja pravi primer kako se doživljava sport i kroz njega na pozitivan način utiče na mlađe generacije – istakao je gradonačelnik. 

Posebne pozdrave i želje za dobrim zdravljem uputio je legendarnom rvaču iz Zrenjanina Branislavu Simiću, predstavljenom na izložbi na više fotografija, osvajaču dve olimpijske medalje i nosiocu državne zastave na otvaranju Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, koji će uskoro proslaviti 90. rođendan.

Osvrnuo se gradonačelnik i na aktuelni sportski trenutak grada Zrenjanina i rekao da je neophodno načiniti iskorak, napraviti neki novi pristup i razmišljati u kom pravcu sport treba da ide.

– Mislim da svi naši olimpijci, naši osvajači medalja to zaslužuju, a najviše zaslužuju deca koja treba da u ovim fotografijama i dokumentima da nađu neku novu ispiraciju – zaključio je Salapura. 

Koncipirana kroz arhivske dokumente i fotografije, izložba je, kako je naveo jedan od autora, Dragan Teodosić, nastala na osnovu bogatog i raznovrsnog arhivskog materijala koji se čuva u Arhivu Jugoslavije, prevashodno fonda Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, kao i fototeke „Tanjuga“, odakle su preuzete brojne fotografije.

– Izložba ima za cilj da pokaže raznovrsnost i bogatstvo arhivske građe koja je najbolje svedočanstvo o učešću sportista na Olimpijskim igrama – kazao je Teodosić.

Izložba “Od Antverpena do Seula – Učešće srpskih olimpijaca (Jugoslavija) na Letnjim olimpijskim igrama (1920-1988)” u salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu biće dostupna za posetioce do 15. oktobra.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px