NAJAVA: Izložba digitalnih grafika „Dekompresija“, likovnog umetnika Matije Rajkovića u Galeriji ALUZ-a

Zrenjanin - "Dekompresija"

Podeli vest:

Iz Galerije ALUZ pozivaju sve zainteresovane da posete izložbu digitalnih grafika „Dekompresija“, likovnog umetnika Matije Rajkovića u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), Subotićeva 1 (zgrada Narodnog muzeja, ulaz sa Trga slobode).

U utorak, 01.10.2024. u 19.00časova je svečano otvaranje izložbe a izložba će trajati do 11. 10. 2024. godine. Radno vreme galerije: 18.00 – 20.00

Matija Rajković

Rođen 1980. u Beogradu. Diplomirao je na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2003. u klasi profesora Jovana Rakidžića. Postdiplomske studije završio na istom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Čedomira Vasića. Član je ULUS–a od 2005. i ULUK-Kruševac od 2011. (jedan je od njegovih osnivača). Izlaže od 1999. godine, do sada 42 puta samostalno i oko 190 puta grupno.

Učestvovao je i na 45 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan je za svoj stvaralački rad. Predaje na Akademiji vaspitačko–medicinskih strukovnih studija u Kruševcu od 2010. Živi i stvara u Beogradu i Kruševcu.

Dekompresija – izložba digitalnih grafika

Radovi iz serije „Dekompresija“ nastali su u prethodnih 5 godina. Sam termin „Dekompresija“ u ovom slučaju ima dvostruko značenje, u tehničkom smislu – digitalna grafika, tehnika bez pritiska grafičke prese (radovi su izvedeni u tehnici digitalne štampe) dok se u likovnom iskazu odnosi na svakodnevne teme koje nas okupiraju, probleme, život pre i tokom pandemije.

Dekompresija

Problematizovanje postojećih i uvođenje novih medija u umetničkim procesima kao deo tehnološkog napretka, s jedne strane preispituje one jedinstvene umetnosti u kojoj umetničko delo gubi svoju auru u uslovima masovne proizvodnje (V. Benjamin) dok je, u oblasti grafike, posebno u savremeno vreme, donelo, pre svega, razmatranja prirode medija i promena koje je pretrpela u era računara i digitalne slike.

Utoliko su, naravno to sve bili izazovi i mogućnosti koje su otvarale novine u procesu nastajanja dela kao prilagođavanje i odgovor duhu vremena u kome su se usvajali novi načini umetničkog izražavanja i otvarali novi postupci. Shvatajući grafiku kao “otvorenu medijsku formu“ (Lj.Ćinkul) zasnovanu na eksperimentu i stalnim istraživanjima koja su proisticala iz direktne povezanosti sa tehnološkim napretkom vremena u kome je nastajala, stvaranje „grafike bez pritiska i otiska“ (B. Karanović) sa svim izazovima i opasnostima koje (su) stoje pred njom, bio je logični sled u doba digitalne tehnologije.

Matija Rajković, pak, u oblast digitalne grafike ulazi ne iz pozicije grafičara, već, slikara i na taj način demonstrira ne samo prevazilaženje granica tradicionalnih tehnika ili slobodno kretanje kroz različite medije, već i otvorenost za novu tehnologiju i proces koji dotadašnja umetnička iskustva usmerava ka digitalnom iskazu.

Tako su i prve digitalne grafike nastale podstaknute fotografijama u kojima je beležio različite teksture i procese propadanja i korozije, jednako kako su tekstura i materija bili predmet interesovanja u slici ili crtežu. Sa uočenim i tada, osećajem za boju i crtež, uz pomoć računarskih programa oslobađao se zatvorenosti i nametnutih stega konstruisanja i preklapanja različitih oblika kojima je gradio sliku i crtež, i u postupku preinačavanja, dorade, modifikovanja uspevao je da stvara sopstvena likovna značenja u monohromnoj strukturi digitalne slike. Ono čemu je pristupio kao eksperimentu, postepeno je postalo osnovna preokupacija, i predmet brojnih izlaganja koja su doprinela ne samo ličnoj afirmaciji već i samoj promociji digitalne grafike kao medija. Otuda i sam naziv izložbe kao popuštanje pritiska može odgovarati upravo i tom novom mediju unutar grafike, ali i slobodnijem pristupu sada ekranu računara, igri u koju se biva uvučen i koja iako kontrolisana nastaje kako bez pritiska olovke ili kista, tako i bez pritiska prese, u procesu digitalne štampe.

No, ako pažnju usmerimo na pojedinačne naslove radova na izložbi, dekompresija ukazuje i na narativnu potku, koja se u svom likovnom iskazu svodi od rasplinutosti rastakanja oblika i fakture do svođenja na jasan simbol, a u semantičkom ukazuje na određeni stav i reakciju na stvarnost. U savremenim društvima dominantnog tehnološkog razvoja, isprepletanosti globalnog i lokalnog, bremenitim narastajućim pretnjama pogubnim za celo čovečanstvo, terorizam, ekologija, klimatske promene, do lokalnih pitanja i pojedinačnih sudbina, problemi su i teme koje postaju predmet pažnje. Tokom godina nastajanja one postaju zabeleške svakodnevnog, kao usputne beleške savremenog sveta u kome se smenjuju Utopije, Euforije, Sećanja, Egzodusi, Dijalozi, sa prizorima naizgled idiličnih pejzaža i ličnih preispitivanja kao blago popuštanje pritiska u svetu dramatičnog razvoja društva gde se teži nemogućem uspostavljanju posve privatne sreće (T.Adorno).

Dekompresija: 1. postepeni ili nagli prelaz s visokog na niži vazdušni pritisak (u uređajima za ronjenje, kesonima i sl.); gubitak pritiska vazduha u avionu ili kosmičkoj letelici, usled kvara uređaja ili oštećenja trupa; 2. med. snižavanje preterano visokog pritiska u lobanji ili nekoj telesnoj šupljini hirurškim putem.  (Ivan Klajn, Milan Šipka, Veliki rečnik stranih reči i izraza, Novi Sad, 2006.)

Biljana Grković. istoričarka umetnosti

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

[email-subscribers-form id="1"]

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px