Narodni muzej Zrenjanin i Dejan Vorgić predstavili izložbu „Secesija u Velikom Bečkereku” [FOTO]

Zrenjanin - Dejan Vorgić

Podeli vest:

Izložba pod nazivom „Secesija u Velikom Bečkereku: modernizam na primerima iz Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin svečano je otvorena sinoć u Salonu zrenjaninskog muzeja. Autor izložbe i istoimenog projekta je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Projekat „Secesija u Velikom Bečkereku: modernizam na primerima iz Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin” ima za cilј ne samo da publikuje i predstavi javnosti predmete iz oblasti primenjene umetnosti koji dosad nisu u dovolјnoj meri proučeni, već i da obrađene i proučene muzealije stavi u pravilan kulturno-istorijski kontekst.

Ovaj projekat pozicionira i predstavlјa odnos koji je Veliki Bečkerek imao prema velikom internacionalnom stilu kakav je bila secesija, kako bismo što bolјe shvatili kako se menjala kulturna klima u gradu na prelomu vekova.

Moram priznati da nije bilo lako organizovati ovakvu izložbu, secesija je veoma zahtevna tema i možda mi je i žao što nisam imao vremena da se duže posvetim tome. Akcenat je na primenjenoj umetnosti, dakle nameštaj, staklo, porcelan, ali je secesija toliko kompleksna i ona se prožima kroz sve strukture društva, tako da ni ja nisam mogao samo da se ograničim na te delove primenjene umetnosti, pa sam ubacio i malo arhitekture i likovne umetnosti, da bi ljudi stekli opšti utisak kakav je to bio stil i koliko je uticao na promenu u društvu.”

Skoro 90% materijala je u našoj muzejskoj zbirci, a da bi napravili jasniju i kompletniju celinu, pozajmili smo par predmeta, i tu bih istakao tri predmeta iz kolekcije Danijela Vrške, a tu su i nekoliko predmeta iz Muzeja Vojvodine. Izložba obuhvata period od samog kraja 19. veka, dakle negde od 1899. godine, pa do kraja dvadesetih godina, i to je neki period kada je secesija bila na vrhuncu. ”, rekao je autor izložbe Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Secesija je međunarodni umetnički stil koji je u poslednjoj deceniji XIX veka počeo da se širi svetom, prvenstveno Evropom i Amerikom. Javio se kao reakcija na konzervativni akademizam u više evropskih centara u približno isto vreme. Gotovo u svakoj državi ponaosob ovaj stil je dobio sopstvene regionalne karakteristike, a vrlo često i drugačije nazive (jugendstil, nova umetnost, modernizam, stil 1900 i dr.).

Zbirka primenjene umetnosti Umetničkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin danas baštini blizu stotinu predmeta koji pripadaju umetničkom stilu secesije. Većina ovih predmeta (eksponata) su proizvod vrhunskih radionica, manufaktura i fabrika koji potiču sa širokog prostora nekadašnje Austrougarske i drugih zemalјa. Svakako smo najponosniji na one koji imaju lokalno poreklo i potiču iz naših fabrika tepiha, štamparija, fotografskih radionica i fabrike nameštaja „Anton Bence i sin”.

Centralni deo ove impozantne izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanina zauzima i vitrina stara preko 100 godina koju su restaurirali Gorjana Ponjevića Ballani i njen suprug Toni, Gorjana je za portal volimzrenjanin.com tim povodom rekla:

“Uz podršku zrenjaninskog muzeja i istoričarke umetnosti Biljane Dimkić, Toni i ja smo ušli u prijekat renoviranja ove prelepe vitrine i zajedničkim snagama smo uspeli da je „osvežimo“ i da joj vratimo stari sjaj a istakla bih da sam prezadovljna saradnjom i dodala da je ovo za nas ovo bila velika čast i zadovoljstvo da budemo deo ovog projekta. Vitrina je napravljena 1910. godine i kada je dola u naše u ruke nije izgledala zahtevno za sređivanje ali kako je vreme odmicalo sve smo više uviđali da tu ima prilično puno posla kako bi se dovela u stanje u kojem je sada. Gornji deo vitrine na žalost nismo uspeli da završimo jer jednostavno nedostaje nam fotografija na osnovu koje bi uradili taj deo iznova.“ zaključila je Gorjana.

Izložba će u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti otvorena do sredine novembra, a celokupan projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. U toku trajanja izložbe je planirano i autorsko vođenje kroz izložbu, kao i dva ciklusa predavanja o čemu že naš portal uradi posebne najave.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px