Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Grigorija Bogoslova, mučenika koji je spasao vernike od bezbožnika

Zrenjanin - Sveti Grigorije Bogoslov

Rođen u Naziansu od oca Jelina i majke hrišćanke. Pre krštenja učio se u Atini zajedno sa Vasilijem Veliki i Julijanom Odstupnikom. Često je on proricao Julijanu da će biti odstupnik od vere i gonitelj crkve, što se i zbilo. Na Grigorija je naročito mnogo uticala dobra mu majka Nona. Kada završi svoje učenje, Grigorije se krsti.

Sveti Vasilije rukopoložio ga je za episkopa sasimskog, a car Teodosije Veliki uskoro ga pozove na upražnjeni presto arhiepiskopa carigradskog. Sastavio je mnogobrojna dela, od kojih su mu najslavnija ona iz Bogoslovlja, zbog čega je i nazvan Bogoslovom.

Grigorije Nazijanzin je svetac u istočnom i u zapadnom hrišćanstvu. U katoličkoj crkvi ubraja se među crkvene doktore; u Istočnoj pravoslavnoj crkvi i Istočnim katoličkim crkvama poštovan je kao jedan od Sveta tri jerarha, pored Vasilija Velikog i Jovana Zlatoustog. On se smatra jednim od velikih otaca u istočnom i u zapadnom hrišćanstvu.

gregor chora
sv gr bogoslov simonopetra

Smatran je zaštitnikom dinastije Kotromanića i srednjovekovne Bosne tokom prve polovine 15. veka, dok je Sveti Georgije, Čudotvorac, bio zaštitnik najmanje od sredine 13. veka, iako ga je papstvo potvrdilo mnogo kasnije, 1461. Sveti Grigorije Veliki se takođe smatrao zaštitnikom obe države i dinastije krajem 15. veka.

On je takođe jedan od samo trojice ljudi u životu Pravoslavne Crkve koji su zvanično označeni epitetom kao „Bogoslov“, a druga dvojica su Jovan Bogoslov (jevanđelista) i Simeon Novi Bogoslov.

U nekim krajevima Srbije Sveti Grigorije Bogoslov danas važi za zaštitnika mudrih i učenih ljudi. Kaže se da đaci koji imaju problema sa savlađivanjem nekog gradiva na današnji dan treba pažljivo da pročitaju lekcije koje ih muče i da se nakon toga pomole Svetom Grigoriju i da će im to pomoći.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px