Najavljena dva sportska događaja u subotu: treće izdanje ulične trke u Ečki i Kup Srbije u sportskom obaranju ruke

Zrenjanin - Sportski događaji

Dva zanimljiva sportska događaja biće održana u subotu, 28. oktobra – treće izdanje ulične trke u Ečki i Kup Srbije u sportskom obaranju ruke, takmičenje koje se po prvi put organizuje u Zrenjaninu. Grad Zrenjanin podržao je organizaciju oba događaja, a juče su ih, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, najavili Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Nemanja Đurić, iz Sportskog udruženja Ulična trka Ečka, Lučia Mendrea, sekretarka Mesne zajednice “Ečka”, kao i Nenad Smiljković, predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke.

Treća Ulična trka u Ečki počinje u subotu, u 16 časova, na sertifikovanoj stazi dužine 10 kilometara, a uz glavnu trku trčaće se i na deonici od 5 kilometara, kao i u štafetnoj trci 2h5 km. Uvertira u glavnu trku i ovoga puta biće dečja trka, s početkom u 14 časova, gde će moći da se oprobaju najmlađi, učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole. Oni će trčati na stazama dužine od 100 do 400 metara, a ovu trku organizovaće Sportski savez grada Zrenjanina i Savez za školski sport.

Svako dete koje učestvuje u trci dobiće besplatan startni paket, sa medaljom i poklonima sponzora. 

Nemanja Đurić, iz Sportskog udruženja Ulična trka Ečka, najavljuje najkvalitetniju trku do sada, jer je interesovanje prevazišlo očekivanja.

– Za učešće je prijavljeno je 715 takmičara, što je 115 više nego prošle godine i očekujem da će ih na startu biti bar 600. Prijavljeni su mnogi reprezentativci Srbije, aktuelni i bivši, reprezentativci Hrvatske, Bosne i Hercegovine, očekujemo i dolazak prošlogodišnjih pobednika, proslavljene Olivere Jeftić i Kenijca Stenlija Kipruta, koji će pokušati da obori sopstveni rekord staze – rekao je Đurić i najavio da će, uz pobednicima po kategorijama, posebne novčane nagrade pripasti onima koji obore rekord staze. 

Aktuelni vlasnici rekorda su, u trkama na 5 kilometara, Sergej Kostić (15:35 min) i Aleksandra Kostadinović (18:24), kao i Stenli Kipruto (30:24) i Olivera Jeftić (34:19), na stazi dužine 10 kilometara.  

Lučia Mendrea je rekla da trka polako postaje deo ečanske tradicije i predstavlja mesto u najboljem svetlu.

– Kao i prethodne dve godine, trasa je ostala nepromenjena. Start trke u Novosadskoj ulici, ispred “Kaštela”, zatim se trči kroz osam od ukupno 26 ečanskih ulica: Unirea, Zagrebačka, Maršala Tita, Titelska, Kumanovska, Beogradska, Ljubljanska i Novosadska, gde je cilj na istom mestu kao i start. 

Deo Novosadske ulice zatvara se za saobraćaj u 12.30 časova, zbog dečje trke, a sve ostale zatvaraju se u 13.30 časova, pa do završetka trke, najkasnije do 18.30 časova. Imamo ove godine i više prijavljenih meštana Ečke, kao i više dece iz osnovne škole – objašnjava ona.

Pomoć u organizaciji 3. Ulične trke Ečka pružili su Grad Zrenjanin, Sportski savez grada, Savez za školski sport grada Zrenjanina, Mesna zajednica “Ečka” i brojni sponzori.

Najavljujući sportski događaj koji se po prvi put organizuje u Zrenjaninu, Nenad Smiljković, predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke, kaže da je u pitanju jedno od dva najznačajnija takmičenja u ovom sportu u Srbiji, uz državno prvenstvo.

– Svake godine ga organizujemo u drugom gradu, a sada smo, u dogovoru s gradonačelnikom i Sportskim savezom, odlučili da domaćin bude sportski Zrenjanin i da se takmičenje održi u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, s početkom u 13 časova, kada startuju kvalifikacije. 

Takođe, želimo da na ovaj način promovišemo naš sport i proširimo ga u ovom delu Srbije, s obzirom da u Zrenjaninu ne postoji klub sportskog obaranja ruke – kazao je Smiljković.

Objasnio je da će se takmičenje održati na posebnim stolovima, na bini sale Kulturnog centra, da će se takmičari nadmetati u obaranju obe ruke, u muškoj i ženskoj konkurenciji, konkurenciji juniora, seniora i veterana, kao i da će finalni mečevi, od 20 časova, na kojima će učestvovati 12 takmičarki i takmičara, biti direktno prenošeni na TV kanalu Arena sport – fajt. 

U jednoj kategoriji nadmetaće se i amateri – početnici, pa organizatori pozivaju i Zrenjanince koji žele da učestvuju, da se prijave u subotu, a mogu učestvovati i osobe sa invaliditetom, takođe u zasebnoj kategoriji.

Očekujemo učešće više od 200 takmičara iz više od 20 klubova širom Srbije. Mi skoro svakog meseca organizujemo neki turnir u obaranju ruke, ali su državno prvenstvo i Kup Srbije najznačajniji u našem savezu, osnovanom 2010. godine, od kada i ovaj sport postoji u Srbiji.

Na evropskim i svetskim prvenstvima učestvujemo od 2015. godine, a takva prvenstva se organizuju više od 40 godina – objašnjava predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke.

Vukosava Đapić Atanacković pozvala je sugrađane, meštane Ečke i Zrenjanina, da uzmu učešće u ovim sportskim programima ili da im prisustvuju i bodre takmičare, koji će u velikom broju doći iz drugih sredina naše zemlje ili iz inostranstva. Rekla je da i ovi događaji imaju humanitarni karakter i da se deo svake kotizacije za učešće usmerava u već poznatu akciju “Sportom za bolje sutra”.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

[email-subscribers-form id="1"]

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px