U Srbiji zabeležen rast novih preduzetnika za više od 10%. Trenutno ih je 328.000

Zrenjanin - Rast preduzetnika za 10%

U Srbiji broj preduzetnika konstantno raste, a trenutno ih je više od 328.000. Ove godine za prvih šest meseci registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11% više nego u istom periodu 2022.  Iako kriza nije usporila pozitivan trend zbog stvaranja dobrog regulatornog okvira za poslovanje, mere podrške su i dalje neophodne, poručeno je sa panela koji je održan u okviru programa StarTech, a povodom Globalne nedelje preduzetništva.

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović istakao je da su najvažnije regulatorne izmene ove godine urađene za poboljšanje položaja paušalaca i frilensera.

– Reagovali smo u skladu sa novim ekonomskim dešavanjima u svetu i napravili pun pogodak. Produženo je ograničenje povećanja poreske osnovice za paušalce do 10% do kraja 2025, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike i to za 50%. Naš zaključak je da profit preduzetnika ne raste istom dinamikom kao zarade, te da je ogranicenje rasta obaveza još uvek preduslov za poslovanje paušalaca– objasnio je Demirović.

O uspešnosti sistema paušalnog oporezivanja govori činjenica da danas imamo registrovanih oko 147.200 paušalaca, a pre tri godine ih  je bilo 121.700, saopštio je Dragan Agatunović, koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi.

– Značajno smo unapredili i postupak oporezivanja fizičkih lica, frilensera. Do sada je oko 3.400 obveznika podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu 582 miliona dinara. Oni su ostvarili prava na zdravstveno osiguranje – zaključio je Agatunović i dodao da će od naredne godine biti dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri.

Ministarstvo privrede nedavno je usvojilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027. kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti.

– Uloga preduzetnika je sve značajnija. Preduzetnici čine 27,3% ukupnog broj zaposlenih u Srbiji i učestvuju sa 24% u BDP-u. Strategija to prepoznaje i predvidela je mere finansijske i nefinansijske podrške za njih – rekla je Aleksandra Vučetić iz Sektora malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede.

Ona je navela da je u periodu od 2015. do danas podržano više od 7.200 projekata sa oko 15,3 milijarde dinara bespovratnih sredstava. Svi zainteresovani preduzetnici, kako je dodala, mogu da se informišu o aktuelnim programima podrške i izmenama zakonske regulative preko portala preduzetnistvo.gov.rs.

Sofija Popara iz Digitalne zajednice istakla je da su ozbiljni koraci učinjeni ka poboljšanju uslova poslovanja preduzetnika, ali i da ima još prostora za unapređenje. Ukazala je na inicijativu „I preduzetnice su mame“, objedinjavanje uplate poreza i doprinosa na jedan račun, i omogućavanje prelaska na režim samooporezivanja kada paušalci pređu limit od šest miliona. Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, podržao je navedene predloge i dodao da je neophodno omogućiti i automatski upis staža preduzetnicima i razmotriti povećanje limita za paušal od šest miliona.

– U planu nam je i osnivanje Saveta za male biznise koji će se sistemski baviti pitanjima koji brinu preduzetnike –  zaključio je Vasiljević i podsetio je da je NALED pre pet godina inicirao reformu paušalnog oporezivanja koja je omogućila automatizaciju obračuna poreskih obaveza i predvidivost u poslovanju paušalaca.

Izvor: naled.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px