Poljoprivredna stručna služba o prihrani pšenice. Đubrenje – koliko, kada i čime

Zrenjanin – Đubrenje i prihrana pšenice

Prihrana ozimih useva predstavlja jednu od najvažnijih agrotehničkih mera koja u velikoj meri određuje dalji tok vegetacije i realizaciju planiranog prinosa. Ograničena ponuda i visoka cena đubriva karakterisale su i ovu jesenju setvu.

Stvarno potrebne količine hraniva primenjene su na manjem broju parcela.

Osnovno đubrivo (azot, fosfor i kalijum) moralo je biti primenjeno jesenas u skladu sa potrebama i sadržajem ovih hraniva u zemljištu. Usvajanje hraniva kod pšenice započinje sa formiranjem trećeg lista. U jesenjem delu vegetacije pšenica usvoji oko 28 kg/ha azota, oko 10 kg/ha fosfora I oko 30 kg/ha kalijuma, ako je razvila 1-3 bočnih stabala. S obzirom na to da je do kraja prošle godine čak I tokom prve polovine januara bilo dovoljno vlage i srednje dnevne temperature nisu zaustavljale vegetaciju, imamo vrlo razvijene useve.

2

Takvi usevi su „potrošili” više hraniva. Izostavljanje osnovnog đubrenja ili smanjenje količine ugrožava potencijal pšenice. Naknadna primena fosfora i kalijuma nema efekta, ali prihranjivanje azotom je neizostavno.

1

Analiza zemljišta je jedini pouzdan način da se sazna stanje azota, njegova distribucija i količina u zoni prostiranja korena (o čemu je bilo reči u jednom od prethodnih brojeva lista Zrenjanin).

Laboratorija PSS Zrenjanin uradila je u proteklom periodu analizu sadržaja mineralnog azota u zemljištu na više od 150 uzoraka sa parcela Srednjobanatskog okruga pod pšenicom. Sadržaj mineralnog azota kreće se od 23 kg/ha do 235 kg/ha u profilu do 90 cm dubine u zavisnosti od tipa zemljišta, prethodno ostvarenih prinosa preduseva, primenjenog đubrenja u jesen. Znači da su i potrebe biljaka za prihranom različite.

Sigurna preporuka za prihranjivanje može se dobiti samo na osnovu konkretnih rezultata za svaku parcelu. Analizom je utvrđeno da prva dva sloja (0-30 i 30-60) najčešće imaju manji sadržaj mineralnog azota u odnosu na sloj 60-90 cm. Zbog većih količina padavina u periodu oktobar-decembar (133 mm) svi slojevi su za sad dobro obezbeđeni, ali su padavine spustile azot u dublje slojeve. To je dobro za nastavak vegetacije jer je korenov sistem pšenice u fazi bokorenja na dubini 40-50 cm, a kasnije on dostiže dubinu 90-100 cm.

izvor i opširnije na psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Sa djubrenjem treba veliki oprez.Voda u Zrenjaninu je uvek bila problematicna.Volim Zrenjanin ali moram da koristim nobel preciscenu vodu i to mi smeta.Sve je u zemlji ,zato oprez…..

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px