Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima – “365 dana bez duvana”

Zrenjanin - “365 dana bez duvana”

Danas, 31.januara, se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom “365 dana bez duvana”.

Obeležava se 31. januara sa ciljem podrške sredine bez duvana, kako na radnim i javnim mestima, tako i u kućnom okruženju.

Pušenje je glavni faktor rizika u Srbiji koji doprinosi smrtnosti. Duvan je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu i predstavlja jedini ilegalni proizvod koji ubija između 30 i 50% onih koji ga konzumiraju. Duvanski dim koji se udiše, tzv. „pasivno pušenje“, zvanično je klasifikovan kao kancerogena mešavina koja kod pasivnih pušača može da uzrokuje rak, najčešće rak pluća (rizik je viši za 20 do 30%). Takođe, dim izaziva teške, i često smrtonosne, akutne i hronične bolesti srca, čak i moždani udar (u oba slučaja za 25% više nego kod neizloženih osoba), kao i pojavu ali i pogoršanje astme, pogoršanje opstruktivne bolesti pluća i emfizema.

dan bez duvanskog dima2

Nikotin je supstanca koja aktivira moždane ćelije koje regulišu osećaj zadovoljstva. Istraživanja su pokazala da nikotin povećava nivo dopamina u mozgu, hormona koji učestvuje u posredovanju želje za konzumiranjem droga. Posebna pažnja se najpre mora usmeriti na aktivnosti u cilju unapređenja informisanosti opšte javnosti o posledicama pasivnog pušenja po zdravlje, pre svega najmlađe populacije, jer 77% mladih živi u domovima gde su izloženi duvanskom dimu, odnosno 66% ima jednog ili oba roditelja koji puše, gde velika većina mladih potegne za prvom cigaretom veoma rano, neprimerno svojim godinama.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022