Da li ste znali da zrenjaninski Mali most kod suda sledeće godine slavi 120. rođendan !?

Zrenjanin - Mali most

Veliki Bečkerek je te davne, 1904. godine, dobio dva gvozdena mosta preko Begeja, namenjena kolskom i pešačkom saobraćaju. Ta bi se godina mogla nazvati, sa malim zakašnjenjem doduše, godinom ulaska grada u novi vek – današnjim rečnikom kazano, izvršeni su „kapitalni infrastrukturni zahvati“ i sagrađeno nešto što treba da traje „večno“, a dotadašnji drveni mostovi, čiji se srednji deo podizao prilikom prolaska plovila, postali su deo istorije i starih varoških albuma.

mali most 002
Mali most Zrenjanin

Tadašnje austrougarske vlasti zvanično su nazvale mostove „Erszebet hid“ (Elisabeth brücke) i „Ferenc Jozsef hid“ (Franz Josef brücke). Ti administrativni nazivi traju, međutim, svega 14 godina, jer nove vlasti, nakon Prvog svetskog rata menjaju zvanične nazive u „Dositejev“ i „Karadžićev“ most. Ni ti nazivi, baš kao ni prethodni, nikada nisu zaživeli i u narodu su mostovi, jednostavno, ostali prepoznatljivi kao „Veliki“ i „Mali“. 

mali most 010
Mali most Zrenjanin

Veliki most je doživeo samo 65 godina i uklonjen je 1969. godine iz do danas neshvatljivih razloga. Mali most dočekao je drugi vek, premošćavao je i reku i jezero, plovili su pod njim i parobrodi i labudovi, ali je, srećom, osnovnu funkciju zadržao do danas – da spaja obale i ljude ovoga grada.

Nakon katastrofalnog požara 1807. godine, podignut je drveni most između centra grada i gradske četvrti koja se tada tek formirala – „Male Amerike“.

Bio je podešen tako da se njegov srednji deo mogao otvarati prilikom prolaska većih plovnih objekata. To se obavljalo ručno, pomoću čekrka, podizanjem jedne i druge strane kolovoza. Strane koje su podizane oslanjale su se o dva srednja stuba mosta (od ukupno četiri), poput klackalice, i bile su u ravni sa delom kolovoza koji se nalazio na obali. Tako je funkcionisao skoro jedan vek, do 1903. godine, kada je demontiran.

Novi most sagrađen je za manje od godinu dana i predat na upotrebu u proleće 1904. godine.

Elegantna konstrukcija odmah je postala motiv gradskih razglednica, a na jednoj od prvih fotografija Malog mosta, umesto sudske palate, čija je gradnja počela dve godine kasnije, još uvek su prisutni magacini i nekadašnja „Kameralna krčma“.

Gvozdene konstrukcije za oba mosta livene su u fabrici gvožđa državne železnice u Rešicama, tada istoj državi, sada u susednoj Rumuniji, i niz Begej dopremane do mesta ugradnje.

malimost stara slika
Mali most, 1905. godine

Danas je Mali most u sasvim solidnom stanju, prijatne zelene boje, noću diskretno dekorativno osvetljen. Kao sastavni deo jedinstvene arhitektonske celine Zrenjanina, uz Reformatsku crkvu, Palatu suda i nekadašnju Trgovačku akademiju, sa atraktivnim vodoskokom i labudovima u jezeru, Mali most posmatraču nudi posebnu mešavinu arhitekture, istorije i emocija.

I kao takvom, svakom stanovniku ovog grada trebalo bi da bude obaveza da ga čuva i narednih stotinu dvadeset godina...

Tekst: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px