Karitas Srbije je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj otvorio Karijerni centar za osobe sa invaliditetom u Zrenjaninu

Zrenjanin - Karijerni centar za osobe sa invaliditetom

Karitas Srbije je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), otvorio Karijerni centar za osobe sa invaliditetom u Zrenjaninu, sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u procesu traženja posla i uključivanja u radno okruženje.

U karijernom centru, savetnica će pružati uslugu karijernog savetovanja, organizovati grupne radionice ličnog razvoja, a biće dostupne i različite obuke za tržište rada, kao i prakse u privatnom sektoru.

Karijerni centar u Zrenjaninu, jedan je od 6 centara koji su otvoreni u okviru projekta “Posao po meri; Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koji finansira USAID, a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Karitas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Grad Zrenjanin jedan je od potpisnika Memoranduma o razumevanju sa Forumom mladih sa invaliditetom u okviru projekta Posao po meri, kojim je u decembru prošle godine afirmisana međusobna podrška i saradnja na aktivnostima, a u cilju kreiranja inkluzivnog tržišta rada i podsticanja poslodavaca na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 – U našim razvojnim agendama prioritet zauzimaju investicije i nova radna mesta, kao i mogućnost zapošljavanja za sve osetljive kategorije naših sugrađana. Projektom ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom dopunjavamo spektar javnih poziva koji je Grad Zrenjanin u prethodnom periodu realizovao po prvi put, poput onih za ekonomsko osnaživanje žena i ekonomsko osnaživanje mladih. Drago nam je što Grad Zrenjanin, na ovakav način, u saradnji sa Forumom mladih sa invaliditetom i Karitasom Srbije, može da promoviše potencijal osoba s invaliditetom, koji je ogroman. Siguran sam da će  otvaranje Karijernog centra za osobe sa invaliditetom u Zrenjaninu doprineti njihovom lakšem zapošljavanju, uključivanju u radno i socijalno okruženje, ali i povećanju svesti svih nas u lokalnoj zajednici, posebno poslodavaca, da su osobe s invaliditetom naši sugrađani s istim pravima na rad i egzistenciju – rekao je gradonačelnik Simo Salapura. 

Karijerni centri su otvoreni i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Valjevu, gde je trenutno u toku i promotivna kampanja u cilju informisanja svih osoba sa invaliditetom koje su u potrazi za poslom, kako da se jave i zakažu razgovor u lokalnim Karijernim centrima.

– Intenzivno radimo u tri oblasti interesovanja: unapređujemo radnu snagu tako da osobe sa invaliditetom imaju veštine i znanja neophodne da obezbede posao; podstičemo preduzetništvo osoba sa invaliditetom tako da imaju pristup kapitalu, tržištima, tehničkoj pomocći i mrežama na ravnopravnoj osnovi sa drugima;  promovišemo sveobuhvatno povoljno okruženje koje odgovara potrebama, izazovima i mogućnostima osoba sa invaliditetom. Nastojimo da olakšamo značajno uključivanje samih osoba sa invaliditetom u različite procese u oblasti zapošljavanja, te da vrednujemo njihove stavove i iskustva – rekla je Jovana Krivokuća – Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

U zrenjaninskom Karijernom centru, u prostorijama Caritasa, na adresi Ljubljanska 15, svakim radnim danom od 08 do 16 časova, dočekaće vas savetnica Valeria Molnar. Razgovor sa savetnicom se zakazuje putem mejla: savetnica.caritaszr@gmail.com, kao i putem telefona  065/93-06-644

– Savetnica će raditi sa korisnicima individualno, ali i u malim grupama u okviru kojih će polaznici imati prilike da razvijaju svoje meke veštine, kao što su veštine upravljanja vremenom, asertivna komunikacija, rešavanje konflikta. Naše radionice ličnog razvoja traju oko 2 meseca, dinamika dolazaka je tri puta nedeljno. Takođe, u okviru projekta, korisnici će imati prilike i da budu uključeni u radne prakse ili da besplatno pohađaju profesionalne obuke, kako bi im se zaista omogućila veća konkurentnost na tržištu rada i lakše zaposlenje – izjavila je Marina Kostić, koordinatorka projekta iz Karitas Srbije, dodajući da je važan aspekt rada sa korisnicima i pružanje podrške u prepoznavanju individualnih potreba za prilagođavanjem radnog mesta i radnih zadataka, kao i podrška za registraciju na portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px