Gradonačelnik sa saradnicima posetio Lukino Selo: potencijali u poljoprivredi i organskoj proizvodnji

Lukino Selo – Poljoprivreda i organska proizvodnja

Lukino Selo bilo je juče sedma odrednica novog ciklusa aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Naselje s najmanjim brojem stanovnika na teritoriji Grada Zrenjanina posetili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik Saša Santovac, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja za privredu Gradske uprave Jelena Travar Miljević i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća. Nakon sastanka s rukovodstvom mesne zajednice, gradonačelnik je, u prostorijama Udruženja “Feher To”, uručio ugovore Grada Zrenjanina o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi za petoro meštana Lukinog Sela, ukupne vrednosti skoro milion dinara.

Prema poslednjem popisu stanovništva, Lukino Selo broji svega 318 stanovnika i kako je istakao gradonačelnik, jeste malobrojno ali ne i malo, i daje doprinos životu Grada Zrenjanina. Ulaganja grada u ovo naselje, između ostalog, imaju za cilj i zaustavljanje odliva stanovništva, a u proteklom periodu realizovano je nekoliko većih i manjih investicija- asfaltiranje dela glavne ulice, tarupiranje i čišćenje kanalske mreže u delu sela, sanacija divlje deponije, uređenje parka i dečjeg igrališta. U pripremi je sanacija saobraćajnice ka ribnjaku i Carskoj Bari, a projekat gasifikacije sela zavisi od dinamike JP “Srbijagas”.

– Razgovarali smo i o gorućim problemima, ishodovanju građevinske dozvole za vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a iskoristili smo i priliku za dodelu čak pet ugovora za unapređenje organske proizvodnje i podsticaj malim poljoprivrednim gazdinstvima. Po treći put raspisali smo konkurs za oblast organske proizvodnje, koja je ovde zasnovana na površini od oko 4 hektara, a po prvi put imamo i novi konkurs, široku paletu podsticajnih mera za mala gazdinstva, na osnovu kog smo danas u Lukinom Selu dodelili tri ugovora. Mislim da će to biti značajan podstrek za osnaživanje stanovništva, da u ovom selu nastave da se bave tom vrstom proizvodnje – istakao je gradonačelnik, prilikom potpisivanja i uručivanja ugovora.

Na ovogodišnjem konkursu Grada Zrenjanina troje poljoprivrednih proizvođača iz Lukinog Sela dobilo je sredstva za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu i nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije – Edit Bakoš, Nevena Tiri i Čila Bakoš, a dvoje za unapređenje organske proizvodnje – Viktorija Balanji Matijević i Šandor Balanji.

Šandor Balanji bavi se organskom proizvodnjom različitih vrsta povrća, koje uglavnom plasira na beogradsko tržište. Ističe i da kupci iz Zrenjanina dolaze na njegovu adresu. Podseća da je Lukino Selo poznato po povrtarskim kulturama, ali da se nedovoljno zna da postoji i organska proizvodnja.  

– Moje gazdinstvo bavi se time petnaest godina i glavni moto nam je da danas ubrano sveže povrće već sutra bude na stolu potrošača. Proizvodnju organizujemo i u zaštićenom prostoru i na otvorenom, tako da ponudu povrća imamo tokom cele godine. Primera radi, prošlogodišnji rod crnog luka rasprodali smo već u septembru. Zato smo ove godine povećali površine pod tom kulturom, kako bi ga imali u ponudi bar do Nove godine. Potražnja je velika, ne samo za crni luk, već i za sve ostale kulture – ističe Balanji.

Podsticajna sredstva Grada Zrenjanina za Balanjija su veoma značajna, ne samo iz finansijskih razloga, već i zbog davanja podstreka i snage za nastavak proizvodnje, i za mlađe generacije u ovom selu.

– Zahvalio bih se Gradu Zrenjaninu i svima koji su učestvovali u realizaciji ovog konkursa,  a mi ćemo dobijena sredstva iskoristiti na najbolji način, kroz kratkoročne i dugoročne planove koje već imamo – kazao je Balanji.

Predsednik Saveta MZ Lukino Selo Ervin Bakoš kaže da je u kratkom vremenskom periodu realizovano mnogo toga u selu, možda i više nego u protekle tri decenije i izrazio zahvalnost lokalnoj samoupravi na razumevanju za potrebe i želje meštana. Očekuje da se u narednom periodu realizuju i projekti o kojima se danas razgovaralo, pre svega da se sanira put do ribnjaka, kao i da se reguliše saobraćaj teretnih vozila kroz selo i okolinu, naročito preko mosta koji vodi ka Carskoj Bari, s obzirom da ovim saobraćajnicama dnevno prolazi više od hiljadu vozila.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px