FLORA I FAUNA GRADA

FLORA I FAUNA ZRENJANINA – Zrenjanin je okružen rekama i jezerima među kojima se izdvaja najveći ribnjak u evropi “Ribnjak Ečka” i Specijalni rezervat prirode Carska bara. Pored prirodnih lepota zrenjaninci su poznati i po prelepim ulicama, terasama, baštama, parkovima a tokom godine održava se nekoliko izložba pasa, ptica i drugih životinja…

Mnogi Zrenjaninci veruju da se Karađorđev park oduvek nalazi tu gde je sada. To, ipak, nije tako, jer Karađorđev park spada u najmlađe zrenjaninske parkove. Karađorđev park na istoimenom gradskom trgu sagrađen je 1954. godine. Prostire se na skoro 5 hektara i predstavlja spoj prirodne oaze sa kulturno-istorijskim spomenicima smeštenim u okviru parka. Na uređenim zelenim površinama Karađorđevog parka osnovana je Aleja velikana, kompleks od 15 spomenika zaslužnim građanima, kao i spomenik borcima iz Drugog svetskog rata.

ZRENJANIN – ЗРЕЊАНИН

FLORA I FAUNA GRADA 1Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar.

Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km2), najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, a u njemu živi oko 130 hiljada stanovnika i više od 20 nacija.

Razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine…

Sva prava zadržana © Volim Zrenjanin media 2020 – Kontaktirajte nas putem mejla:
POŠALJITE MAIL