FLORA I FAUNA GRADA

FLORA I FAUNA ZRENJANINA – Zrenjanin je okružen rekama i jezerima među kojima se izdvaja najveći ribnjak u evropi “Ribnjak Ečka” i Specijalni rezervat prirode Carska bara. Pored prirodnih lepota zrenjaninci su poznati i po prelepim ulicama, terasama, baštama, parkovima a tokom godine održava se nekoliko izložba pasa, ptica i drugih životinja…

Zelena oaza u dvorištu Gradske kuće zvanično nosi naziv “Županijski park”, a uobičajeno je Zrenjaninci zovu – Gradska bašta. Županijski park danas je zaštićeni spomenik prirode i jedinstvena zelena površina u centru Zrenjanina, od oko 7.000 kvadratnih metara i dendroflorom zastupljenom sa 40 biljnih vrsta. Više od polovine površine parka prekrivaju travnjaci, doneti u busenima s tomaševačkih i orlovatskih livada. Cvetne rundele pružaju se na oko 215 kvadratnih metara, a tu su i mnoge biljne vrste čija starost prelazi stotinu godina. Najveće stablo divljeg kestena dostiglo je obim od gotovo tri metra.

ZRENJANIN – ЗРЕЊАНИН

FLORA I FAUNA GRADA 1Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar.

Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km2), najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, a u njemu živi oko 130 hiljada stanovnika i više od 20 nacija.

Razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine…

Sva prava zadržana © Volim Zrenjanin media 2020 – Kontaktirajte nas putem mejla:
POŠALJITE MAIL