ARHITEKTURA I DETALJI

ARHITEKTURA ZRENJANINA – 1968. godine, rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture – utvrđeno je za kulturno dobro prostorna kulturno – istorijska celina ,,Staro jezgro Zrenjanina ”, koja obuhvata prostor Trga slobode, Ulice kralјa Aleksandra I Karađorđevića, Trga dr Zorana Đinđića, Ulice narodnog fronta, Ulice kralјa Petra i Gimnazijske…

Trg slobode je glavni gradski trg Zrenjanina. Na njemu se nalaze značajni gradski objekti – zgrada SO Zrenjanin, Narodni muzej, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, hotel “Vojvodina”, Vodotoranj, Bukovčeva palata, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, rimokatolička crkva, kao i spomenik kralju Petru I Karađorđeviću. Do 1932. godine preko trga je prelazio voz uskog koloseka – “ćira”, koji je na trgu u neposrednoj blizini spomenika imao stanicu. Trg Slobode je najznačajniji gradski prostor, iako nema centralni položaj. Počeo se formirati još u vreme kada je na tom prostoru podignuta tvrđava okružena prvim kućama, u krivini trećeg meandra Begeja. Danas je omeđen ulicama: Subotićevom, Skerlićevom i Kralja Petra. Na njega izlaze ulice Narodnog fronta, Pupinova i Kralja Aleksandra I Karađorđevića. U austrougarskom, međuratnom i posleratnom periodu, na ovom trgu nalazili su se spomenici posvećeni različitim istorijskim ličnostima: mađarskom vojskovođi Erneu Kišu (1906-1920), kralju Petru I Karađorđeviću (1928-1941) i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu-Uči (1952-1964).

ZRENJANIN – ЗРЕЊАНИН

ARHITEKTURA I DETALJI 1Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar.

Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km2), najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, a u njemu živi oko 130 hiljada stanovnika i više od 20 nacija.

Razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine…

Sva prava zadržana © Volim Zrenjanin media 2020 – Kontaktirajte nas putem mejla:
POŠALJITE MAIL