ARHITEKTURA I DETALJI

ARHITEKTURA ZRENJANINA – 1968. godine, rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture – utvrđeno je za kulturno dobro prostorna kulturno – istorijska celina ,,Staro jezgro Zrenjanina ”, koja obuhvata prostor Trga slobode, Ulice kralјa Aleksandra I Karađorđevića, Trga dr Zorana Đinđića, Ulice narodnog fronta, Ulice kralјa Petra i Gimnazijske…

U Zrenjaninu je septembra 2019 počela izgradnja pristana na Begeju u sklopu projekta vrednog 600.000 evra koji je deo prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije. Njegovom izgradnjom biće omogućen pristup obali turističkim brodićima, a putnici će moći da se bezbedno iskrcaju na uređenu levu obalu reke i u roku od desetak minuta stazom prošetaju do centra grada. Završetak projekta je predviđen 02.08.2021 godine, nakon čega bi se posle 60 godina uspostavila plovnost kanala Begej.

ZRENJANIN – ЗРЕЊАНИН

ARHITEKTURA I DETALJI 1Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar.

Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km2), najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, a u njemu živi oko 130 hiljada stanovnika i više od 20 nacija.

Razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine…

Sva prava zadržana © Volim Zrenjanin media 2020 – Kontaktirajte nas putem mejla:
POŠALJITE MAIL