ARHITEKTURA I DETALJI

ARHITEKTURA ZRENJANINA – 1968. godine, rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture – utvrđeno je za kulturno dobro prostorna kulturno – istorijska celina ,,Staro jezgro Zrenjanina ”, koja obuhvata prostor Trga slobode, Ulice kralјa Aleksandra I Karađorđevića, Trga dr Zorana Đinđića, Ulice narodnog fronta, Ulice kralјa Petra i Gimnazijske…

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ matična je bibliotekama Srednjobanatskog okuga. Gradeći svoj identitet na dugoj tradiciji organizovanog čitanja u gradu, danas biblioteka predstavlja moderan informaciono-dokumentacioni centar, prepoznatljiv i po izdavačkoj delatnosti, knjižari, knjigoveznici i štampariji. Sve u vezi sa knjigom smešteno je pod jednim krovom. Do 1962. godine nosila je ime Gradska biblioteka i čitaonica, a potom ustanova dobija ime narodnog heroja Žarka Zrenjanina. Od 24. januara 1967. godine dodeljena joj je zgrada na Trgu slobode broj 2 gde se i danas nalazi. Između dva svetska rata u gradu nije postojala javna bibilioteka, ali veliki broj korisnika imale su biblioteka Gimnazije, biblioteka Sokolskog društva i biblioteka Udruženja “Dositej”. Nakon oslobođenja, od novembra 1944. započelo je prikupljanje knjiga i umetničkih predmeta, prvenstveno iz napuštanih nemačkih kuća.Tako je osnovana jedinstvena ustanova kulture koju su činili Narodni muzej i biblioteka. Razdvojile su se i kao nezavisne ustanove kulture počele sa radom početkom 1946. godine. Početni fond biblioteke brojao je oko 10.000 publikacija, ne samo knjiga, nego i novina i časopisa.

ZRENJANIN – ЗРЕЊАНИН

ARHITEKTURA I DETALJI 1Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, privredni, kulturni i sportski centar.

Zrenjanin je, po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km2), najveći grad u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, a u njemu živi oko 130 hiljada stanovnika i više od 20 nacija.

Razvija se s tradicijom dugom gotovo sedam vekova, jer se kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put u istorijskim spisima pominje još 1326. godine…

Sva prava zadržana © Volim Zrenjanin media 2020 – Kontaktirajte nas putem mejla:
POŠALJITE MAIL